Inspiratie

Foto's, ideeën en ontwerpen alles ter inspiratie.
Badkamer ideeën
Badkamer ideeen
Sani-Bouw vestigingen

Een keur aan installateurs door geheel Nederland met kennis van zaken en liefde voor het vak. Vind hier uw

Sani-Bouw vestiging.
badkamershowrooms nederland
Documentatie

Alle badkamer en tegel documentatie overzichtelijk en makkelijk.
Kijk hier voor alle
badkamerdocumentatie...
Villeroy & Boch noviteiten   Sealskin documentatie
FenF folder   Instamat radiatoren folder

Keramiek en architectuur

Keramiek en architectuur

"Keramiek is een eeuwenoud materiaal dat afkomstig is van de aarde en terugkeert naar de aarde. Het is bovendien, sterk, duurzaam, oneindige veel toepassingsmogelijkheden en de mogelijkheid om het licht te weerkaatsen, waardoor het verschillende belevingen geeft afhankelijk van de licht/weers omstandigheden".

Dit is hoe Renzo Piano het idee beschrijft achter het Central Saint Giles project in Londen: een gebouwencomplex met een explosie van kleur. Gelegen in de wijk Camden, een stedelijk gebied waar vernieuwing nodig is, werkt de Italiaanse architect met keramische elementen om de gevels een gevoel van beweging te geven.

De fusie van architectuur en keramiek biedt grote kansen voor hedendaagse expressie, maar de oorsprong hiervan is verloren gegaan. Keramiek werd al gebruikt in het oude Griekenland voor het afdekken van de gevels van tempels om zodoende een lange levensduur te garanderen. Ook werden de sterke decoratieve en harmonieuze expressiemogelijkheden van terracotta hierbij duidelijk. Herhaling, ritme en perfectie zijn de belangrijkste elementen in een harmonie.

Ook in de Oostelijke werelddelen zijn er vele voorbeelden van deze dubbele functie. Een voorbeeld hiervan is de 14e eeuw Rüstem Pasha Moskee in Istanbul, waar bescherming en decoratie hand in hand gaan. Veelkleurige majolica tegels bedekken de oppervlakken, als gevolg van het zonlicht, en de met elkaar verweven kleuren verlichten zij niet alleen de prachtige muren, maar ook de tuin buiten.

Cooperativa Ceramica d'Imola speelt een actieve rol in de dialoog tussen keramiek en architectuur, met creaties uitingen van de talloze mogelijkheden van keramiek. Voor het recente STU 109 B woonproject, won de groep de La Ceramica e il Progetto 2013 award.

Keramiek_in_de_architectuur_2

Keramiek_in_de_architectuur_1


Keramische tegels in verschillende formaten creëren bonte texturen en zorgen voor een toneelstuk van continuerende  reflecties.

Keramiek_in_de_architectuur_3