Inspiratie

Foto's, ideeën en ontwerpen alles ter inspiratie.
Badkamer ideeën
Badkamer ideeen
Sani-Bouw vestigingen

Een keur aan installateurs door geheel Nederland met kennis van zaken en liefde voor het vak. Vind hier uw

Sani-Bouw vestiging.
badkamershowrooms nederland
Documentatie

Alle badkamer en tegel documentatie overzichtelijk en makkelijk.
Kijk hier voor alle
badkamerdocumentatie...
Villeroy & Boch noviteiten   Sealskin documentatie
FenF folder   Instamat radiatoren folder

Zelf energie vergelijken: Hoe werkt dat?

Zelf energie vergelijken: Hoe werkt dat?

Je denkt al een tijdje na over energie vergelijken, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Daar lopen veel mensen tegen aan. Er zijn zoveel energieleveranciers, veel prijzen, vaste of variabele tarieven en hoe weet je nu of je er daadwerkelijk beter op gaat worden? Het wordt tijd dat je meer te weten komt over het vergelijken van de energieprijzen en de leveranciers, zodat je gemakkelijker de keuze kunt maken om ook over te stappen. Belangrijk is dat je weet hoeveel je nu moet betalen voor de energie, daarvoor kun je je jaarrekening van de huidige energieleverancier erbij pakken. Hier staan de energieprijzen op, je weet dan ook wat je per maand en per jaar moet betalen.

Waar let je op bij energie vergelijken?

Energie vergelijken gaat niet vanzelf, het is belangrijk dat je op een aantal aspecten gaat letten. Om te beginnen ga je kijken wat voor contract je af kunt sluiten. Er zijn namelijk twee soorten contracten die je af kunt sluiten. Er is een contract voor bepaalde tijd en een contract voor onbepaalde tijd. Als je een contract voor onbepaalde tijd af gaat sluiten, dan is het niet besproken hoelang je bij een energiebedrijf blijft. Bij een contract voor bepaalde tijd is wel afgesproken hoelang je bij een energiebedrijf blijft, dit kan bijvoorbeeld een jaar zijn. Als je het contract dan op gaat zeggen voor de afgesproken datum, dan is de kans groot dat je een vergoeding/boete moet betalen. Als je over gaat stappen naar een ander energiebedrijf, dan hoef je niet op te zeggen. Dit wordt namelijk allemaal geregeld door het nieuwe energiebedrijf. Daarbij geldt een periode van maximaal zes weken die nodig zijn om de overstap goed te regelen. De zes weken kunnen weer onderverdeeld worden in veertien dagen bedenktijd en een opzegtermijn van dertig dagen voor het oude contract. Maar let goed op want een nieuw energiebedrijf kan je heel goed eerder over laten stappen dan deze zes weken. Je kunt ook meteen na de opzegtermijn van dertig dagen overstappen. Dit dien je dan wel door te geven aan je nieuwe energiebedrijf.

Overstappen energie, doen of niet?

Of je gaat overstappen, hangt ook af van een aantal andere factoren. Je kijkt namelijk niet alleen naar het soort contract, maar ook naar de algemene voorwaarden. Een energiebedrijf heeft namelijk algemene en bijzondere voorwaarden. Als je de voorwaarden bekijkt dan kun je tot de conclusie komen dat het ene energiebedrijf betere voorwaarden heeft dan het andere energiebedrijf. Als je de voorwaarden gaat lezen zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten, zoals of je een boete krijgt als je een keer niet op tijd kunt betalen en hoe je kunt betalen en wat de kosten zijn. Kun je ook zonder kosten overstappen als je dat wil en wat wordt er gedaan aan het einde van de looptijd van een contract? Het kan zijn dat het automatisch wordt verlengd, hoe is dat bij deze energieleverancier geregeld? Dit zijn een paar punten waar je zeker even naar moet kijken voordat je over gaat stappen. Als alles naar wens is, dan kun je gerust online meteen overstappen.

Tips en advies voor energie vergelijken

Bij het overstappen naar een andere energieleverancier, is het ook van belang dat je naar de prijs gaat kijken. Welke prijs betaal je voor stroom of gas en welke energie aanbiedingen zijn er nu in je regio gaande waar je aan deel kunt nemen? Welke kortingen zijn er? Meestal krijg je een korting over de leveringskosten. Let hier goed op zodat je weet bij welke energie aanbieder je het meeste kunt besparen. Daarbij speelt de vaste of de variabele prijs ook een grote rol. Als je vastigheid wil, iedere maand, dan kun je het beste voor het vaste tarief kiezen. Variabel wil zeggen dat als de energieprijzen dalen, je ook minder gaat betalen, als ze stijgen, dan betaal je die maand ook meer. Of je een vaste of variabele prijs kiest, kun je zelf beoordelen. Veel mensen bekijken daarvoor wat de energieprijzen de laatste maanden hebben gedaan en maken aan de hand daarvan de keuze. De tijd nemen is van belang bij energie vergelijken, zorg dat je in een keer goed over gaat stappen zodat je veel geld kunt besparen op de energierekening!